top of page

AITER

Project AITER

Αυτόματο πότισμα γλαστρών με μηδενική χρήση νερού. Πλήρες αυτοματοποιημένο!

 

Γενικά


Το AITER είναι μια συσκευή αυτόματου ποτίσματος γλαστρών με την χρήση πολύ χαμηλού κόστους ρεύματος και καθόλου νερού. Με το AITER δεν χρησιμοποιούμε καθόλου νερό για να ποτίσουμε τις γλάστρες μας διότι η ίδια η συσκευή χρησιμοποιεί το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στην ατμόσφαιρα και αποκαλείται υγρασία. 


Το AITER έχει την μοναδική δυνατότητα να κατευθύνει το νερό απευθείας εκεί που το χρειάζεται το φυτό, δηλαδή ουσιαστικά να τροφοδοτεί το νερό στο ριζικό σύστημα του φυτού καθώς λειτουργεί σαν στάγδην άρδευση. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο του AITER είναι ότι τροφοδοτεί τα φυτά μας με το καλύτερο σε ποιότητα νερό που θα μπορούσαμε να βρούμε, διότι χρησιμοποιεί την υγρασία της ατμόσφαιρας, την αποθηκεύει στην ψυχρή πλευρά της θερμοηλεκτρικής πλάκας του και από εκεί μετατρέπεται σε σταγόνες που καταρρέουν απευθείας στις ρίζες του φυτού. Το νερό που προέρχεται από την υγρασία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει τα φυτά, δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με αυτό που τα ποτίζουμε εμείς. Το νερό της υγρασίας είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της βρύσης, το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις, ακόμα και από το αποσταγμένο νερό. Έτσι το νερό τροφοδοσίας προς τα φυτά είναι ελεύθερο από άλατα, χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν στο νερό ύδρευσης, καθώς και στο νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα των καλλιεργειών.


*Υποσημείωση: Τα άλατα και τα χημικά που περιέχονται στο νερό του ποτίσματος υποβαθμίζουν σταδιακά το έδαφος και δεν επιτρέπουν την εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες των φυτών. 


Παρόλα αυτά για να λειτουργήσει το AITER, χρησιμοποιούμε ένα μηδαμινό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αν χρησιμοποιούμε το AITER, 2 φορές την ημέρα για μια ώρα τότε αυτό αντιστοιχεί με 14,4 Kwh τον μήνα που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 4 ευρώ τον μήνα για τις χειμερινές περιόδους. Για τις καλοκαιρινές περιόδους, αν το AITER χρησιμοποιείται, 2 φορές την ημέρα από δύο ώρες την κάθε φορά τότε αυτό ισοδυναμεί με 28,8 Kwh τον μήνα δηλαδή περίπου 8 ευρώ τον μήνα. *Οι τιμές ισχύουν για το πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης.* 
Το σύστημα λειτουργεί βάση ενός θερμοηλεκτρικού φαινομένου, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Η ψύκτρα παραγωγής νερού(κυρίως λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας) αποτελείται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία όμως ενώνονται σε δύο σημεία. Το ένα θερμαίνεται και το άλλο ψύχεται. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιούνται δύο υλικά με διαφορετικό αριθμό ηλεκτρονίων. Αυτά ενώνονται σε δύο σημεία με αγώγιμο υλικό, οπότε για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να υπάρχει παντού ομοιόμορφη κατανομή ηλεκτρονίων, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται μεταξύ των υλικών και δημιουργείται έτσι ένα ηλεκτρικό πεδίο. Χρησιμοποιώντας το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο απάγει πολύ γρήγορα θερμότητα από τη μία πλάκα στην άλλη. Επειδή ακριβώς απάγει πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας η πλάκα στην οποία τα ανάγει ζεσταίνεται πολύ και θέλει πάρα πολύ καλή ψύξη. Αν εφαρμόσουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα, τότε θα συμβεί το εξής: στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ισορροπία του, στο ένα σημείο ένωσης θα απορροφάται ενέργεια από το περιβάλλον (ψύξη), ενώ στο άλλο θα αποβάλλεται ενέργεια στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας (θέρμανση). Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η ένταση του ρεύματος που εφαρμόζεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του AITER το σύστημα λειτουργεί με περίπου 240 WATT την ώρα. Στο σημείο ένωσης που προκαλείτε ψύξη, χρησιμοποιούμε μια επιπρόσθετη ψύκτρα και με κατευθυνόμενη ροή χλιαρού αέρα έτσι ώστε ο πάγος που δημιουργείται να μετατρέπεται σε μορφή σταγόνων. Επίσης στο σημείο ένωσης που προκαλείται θέρμανση, έχει τοποθετηθεί συσκευή με διπλούς ανεμιστήρες ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία(περίπου 130 °C με 140 °C μετατρέπονται σε 60 °C με 85 °C) της συσκευής και να λειτουργεί μακροπρόθεσμα χωρίς να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Ο γενικός εμπειρικός κανόνας για τον προσδιορισμό της υγείας των ριζών και των αναγκών άρδευσης ενός συστήματος είναι το πότισμα των φυτών μας μια ή δύο φορές την ημέρα ανάλογα την περίοδο χρήσης του AITER. Τα φυτά, επίσης, υπαγορεύουν πότε και πόσο συχνά να ποτίζουμε. Διαφορετικά φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε πότισμα. Τα μεγαλύτερα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό όπως και τα νεοφυτεμένα. Τα λαχανικά και πολλά πολυετή φυτά έχουν πιο ρηχά ριζικά συστήματα και απαιτούν πιο συχνό πότισμα, μερικά καθημερινά - ειδικά σε θερμοκρασίες άνω των 29 °C. Τα περισσότερα φυτά σε δοχεία(γλάστρες) χρειάζονται πότισμα σε καθημερινή βάση σε ζεστές, ξηρές συνθήκες – μια ή και δύο φορές την ημέρα. Η καταλληλότερη ώρα για πότισμα είναι το πρωί, γεγονός που μειώνει την εξάτμιση, αλλά και αργά το απόγευμα. Το AITER έχει την δυνατότητα να «προωθεί» το νερό απευθείας στο ριζικό σύστημα και έτσι να βοηθάει το φυτό να απορροφά ακριβώς το νερό που χρειάζεται, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Οπότε επειδή το φύλλωμα δεν βρέχεται, αποφεύγουμε και εκμηδενίζουμε εντελώς τα μυκητιακά προβλήματα.
Πότε και πόσο πρέπει να ποτίζουμε?


Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τις κατάλληλες ώρες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να ποτίζουμε τις γλάστρες μας τις μεσημεριανές ώρες, λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και πιθανής ανάπτυξης ασθενειών. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, καθώς την πρωινές ώρες τα φυτά ποτίζονται επαρκώς και έχουμε μικρές πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Η δεύτερη επιλογή είναι να ποτίσουμε κατά το σούρουπο, καθώς τις βραδινές ώρες δεν έχουμε απώλειες νερού από εξάτμιση. Τελευταία επιλογή, είναι να ποτίσουμε τα φυτά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λόγω υπερβολικής υγρασίας του εδάφους. 


Το AITER δημιουργείται με προεγκατεστημένους χάρτες προγραμματισμού που προτείνουν το εξής πότισμα:

 

  • ​​Τα φυτά θα ποτίζονται 2 φορές την ημέρα:

 

450ml νερού (δηλαδή χρήση του AITER για μια ώρα) τις πρωινές ώρες των μηνών από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου

  • και περίπου 750-900ml (δηλαδή χρήση του AITER για μια 2 ώρες) τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς και αργά το απόγευμα(19:30-20:00) από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.


Πως λειτουργεί το σύστημα?


Το σύστημα λειτουργεί με στάγδην άρδευση οπότε στην στάγδην άρδευση, µε τη βοήθεια του σταλακτήρα, το νερό εφαρμόζεται σε µέρος του εδάφους και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του ριζοστρώµατος. Η παροχή είναι πολύ μικρή της τάξεως των 450... ml/ώρα. Το σύστημα λειτουργεί με αυτόματο προγραμματισμό έτσι ώστε να ελέγχονται ακριβώς οι ώρες και οι ημερομηνίες χρήσης του AITER. Η τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου, καθώς μπορούμε να απουσιάζουμε χωρίς να ανησυχούμε για τα φυτά μας και το πώς θα επιβιώσουν. Δεν απαιτεί καμία σύνδεση σε αρδευτικό νερό καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα που μπορεί να συνδεθεί και σε WiFi(λειτουργεί ο κανόνας του PLUG & PLAY μέσω WiFi). Επίσης, με το αυτόματο σύστημα ποτίσματος ποτίζουμε τα φυτά μας όσο πραγματικά χρειάζονται ακόμα και τις πιο δύσκολες περιόδους ξηρασίας του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα κάνουμε οικονομία 100% και στο νερό που χρησιμοποιούμε για το πότισμα. 


Πλεονεκτήματα


Οικονοµία νερού: Οφείλεται στις µικρές απώλειες νερού κατά την εφαρμογή περιορισμένου βρεχόµενου όγκου και στην περιορισμένη βρεχόµενη επιφάνεια του εδάφους. Κατά μέσο όρο τον χρόνο χρησιμοποιούνται επτακις εκατομμύρια λίτρα νερό(1*1024) νερό για το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών, οπότε μέσω του AITER δεν θα χρησιμοποιείται ούτε ένα ml νερού καθώς όλα γίνονται μέσω της υγρασίας που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.
Καλύτερη οµοιοµορφία κατά την εφαρμογή του νερού ακόμα και στα όρια της γλάστρας. Καμία απώλεια νερού καθώς παρέχεται στο φυτό μας το νερό που χρειάζεται και επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητας, απορροφάται σχεδόν όλο από τις ρίζες.
Χαμηλό κόστος λειτουργίας. Το σύστημα AITER λειτουργεί με απίστευτο χαμηλό κόστος λειτουργίας. ( 1 φορά την ημέρα για μια ώρα τότε αυτό αντιστοιχεί με 14,4 Kwh τον μήνα που αντιστοιχεί σε ένα ποσό ‭4 ευρώ τον μήνα για τις χειμερινές περιόδους. Για τις καλοκαιρινές περιόδους, αν το AITER χρησιμοποιείται, 2 φορές την ημέρα από μια ώρα την κάθε φορά τότε αυτό ισοδυναμεί με 28,8 Kwh τον μήνα δηλαδή περίπου 8 ευρώ τον μήνα.
Έλεγχος ορισμένων ασθενειών και εντόμων επειδή κατά την άρδευση δεν υπάρχει διαβροχή του φυλλώματος των καλλιεργειών.
Ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης και απόδοσης των φυτών, επειδή οι αρδεύσεις είναι συχνές και έτσι το εδαφικό νερό στην περιοχή του ριζοστρώµατος βρίσκεται κοντά στην υδατοϊκανότητα.
Προσδόκιμο ζωής: 200.000 ώρες(δηλαδή περίπου 555 μήνες κατά την χειμερινή περίοδο και 277 μήνες κατά την χειμερινή περίοδο). Οπότε προκύπτει ότι το προσδόκιμο ζωής του AITER είναι περίπου 20 με 30 χρόνων.
 

FILAN PLAN
// VERSION .2 

Φωτογραφίες //
Τελικό σχέδιο VERSION .2

(Στο τέλος ακολουθούν οι φωτογραφίες της πρώτης έκδοσης AITER)

First P R O T O T Y P E
// VERSION .1 

Φωτογραφίες πρότυπου //
Αρχικού σχεδίου VERSION .1 

(Η έκδοση .1 χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο έτσι ώστε να καταλήξω σε συμπεράσματα/πειράματα για να πραγματοποιηθεί σωστά η παραγωγή της τελικής έκδοσης.)

Screenshot_1.png
bottom of page